Bajka

0 (0 ocen)

To ciasto upiekłam razem z mamą na chrzciny siostry.

Składniki:

  • Upiec dwa biszkopty ciemne, lub jeden i po upieczeniu przekroić na pół. Upiec cienki jasny biszkopt.
    Masa: 1 litr śmietany kremówki 30%
    6 łyżeczek żelatyny
    40 dkg galaretki w cukrze
    cukier do smaku

Bajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki goracej wody i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Galaretkę pokroić w drobną kosteczkę ( zamiast galaretki gotowej można przygotowac według przepisu różnokolorowe galaretki i po stężeniu pokroić w kostkę. Śmietanę ubić, dodać cukier do smaku i ostudzoną żelatynę. Na koniec dodać pokrojone galaretki i delikatnie wymieszać.
    Przełożenie bajki:
    Biszkopt ciemny- połowa śmietanowej masy- biszkopt jasny- druga połowa masy śmietanowej- biszkopt ciemny- polewa.

Porady

Można ozdobić wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy