• 2 godz. 40 min

Pyszny pomysł na domowy wypiek pieczywa. Z wierzchu chrupiące, w środku mięciutkie i rozpływające się w ustach. Doskonałe do kanapek.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    15 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru + 1 łyżka
    300 ml wody
    1 jajko + 1 łyżka mleka
    mak, sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bajgle

Bajgle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowuję zaczyn – do małej miseczki wkruszam drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru i 100 ml ciepłej wody, mieszam aż składniki się połączą, odstawiam na 10-15 minut. Do dużej miski wsypuję mąkę i łyżeczkę soli, dodaję gotowy zaczyn oraz 200 ml ciepłej wody, składniki mieszam łyżką, następnie przekładam na blat i wyrabiam przez kilka minut aż ciasto będzie gładkie. Przekładam je z powrotem do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie przekładam je znowu na blat, dziele na 8 równych części, z każdej formuję kulkę, układam na podsypanym mąką blacie, przykrywam ściereczką i pozostawiam na 15 minut. Następnie biorę każdą kulkę w dłoń, w środek wkładam palec i delikatnie okręcam wokół niego ciasto aż powstanie dziurka. Tak przygotowane bajgle, ponownie układam na podsypanym mąką blacie, przykrywam i pozostawiam na 40 minut. Po tym czasie w dużym garnku zagotowuję wodę (wlewam mniej więcej do połowy garnka) z 1 łyżką cukru. Do gotującej się wody wkładam bajgle (ilość zależy od wielkości garnka, nie wkładamy ich na styk, bo w wodzie trochę podrosną), gotuję 1 minutę, następnie przewracam je na drugą stronę i gotuję jeszcze 1 minutę. Wyciągam je na talerz, kiedy się osuszą przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smaruję jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i obsypuję ziarnem. Piekę w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut (aż się ładnie zarumienią). Wyciągam i odstawiam do przestygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować