• 2 godz.
  • Dla 9 osób

Nie ma to jak domowe pieczywo. Bajgle są proste w przygotowaniu i gdyby odliczyć czas rośnięcia siata - robi się je bardzo szybko

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
    10 g świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    300 ml wody
    1 żółtko do posmarowania bułek
    sezam, mak lub zioła do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bajgle

Bajgle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego naczynia wsypać mąkę, dodać drożdże , łyżkę cukru , sól i wodę.
    Wrabiam przez ok 5 min by ciasto było gładkie i elastyczne
    Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Uformować z nich kulki, delikatnie spłaszczyć i za pomocą kieliszka wyciąć na środku dziurkę.
  • 3. Bajgle kłaść na oprószonej mąką stolnicy, przykryć ściereczką na 30-40 minut aż urosną
  • 4. W szerokim garnku zagotować 2 litry wody dodać pozostały cukier, delikatnie wkładac bajgle i parzyć je po 2 minuty z każdej strony.
    Wyjąć i osuszyć na ścierce.
  • 5. Bajgle posmarować żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką wody, posypać ziołami , sezamem lub makiem. Piec 15 minut w 200 stopniach
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować