Bajeczny tort brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Następnie po kolei żółtka, wciąż ubijając. Obie mąki przesiewamy i delikatnie łączymy z masą za pomocą łyżki. Całość wlewamy do wyłożonej papierem tortownicy (o średnicy 21cm) i wkładamy na około 30 minut do rozgrzanego na 160 stopni piekarnika. Pieczemy do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu ciasto zostawiamy w otwartym piekarniku do przestudzenia.
2.W czasie gdy piecze się biszkopt przygotowujemy krem i brzoskwinie.
Schłodzoną śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w kostkę.
3.Wystudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy, usuwamy papier do pieczenia i kroimy na dwie części. Spód tortu umieszczamy na paterze. Na niego wykładamy cały krem. Możemy do środka również dodać trochę brzoskwiń. Całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na wierzch wykładamy wszystkie brzoskwinie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w miseczce nad gotującą się w garnuszku wodą). Rozpuszczoną czekoladą oblewamy tort.
Porady
Tort można jeść od razu jednak na drugi dzień będzie jeszcze smaczniejszy! :)
Komentarze