Bajaderki z pierników

4.5 (175 ocen)

Najczęściej robię po świętach , jak zostają pierniczki ...

Składniki:

  • -pierniki krajanka 30 dkg
    -mleko 3,2 % 1/2 szklanki
    -rodzynki sułtańskie 1/2 szklanki
    -orzechy włoskie 1/4 szklanki
    -herbatniki 2 małe paczki
    -cukier 2 łyżki
    -aromat pomarańczowy 4 krople
    -kakao 2 łyżki
    -masło 8 dkg
    -konfitura pomarańczowa 2 łyżki
    DO obtoczenia
    -orzechy włoskie- drobno pokrojone
    POLEWA
    -czekolada deserowa 6 dkg
    -masło 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bajaderki z pierników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierniki, skręcić przez maszynkę, na dużych oczkach.
    Herbatniki drobno pokruszyć.
    W małym garnku, zagotować mleko, cukier, kakao, mieszając.
    Do przestudzonego mleka,dodać mączkę z pierników, herbatniki, rodzynki, aromat i konfiturę.
    Wszystko dokładnie wymieszać, żeby masa była jednolita.
    W kąpieli wodnej, rozpuścić czekoladę z masłem..
    Z powstałej masy formować kulki, obtoczyć w przygotowanej polewie, następnie w orzechach.
    Odstawić do całkowitego stężenia.
    SMACZNEGO!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować