Bajaderki z migdałami

5 (1 ocen)

Małe , lekko słodkie ciasteczka z całymi migdałami w środku.Do ich przygotowania możemy użyć resztek biszkoptów , kruchych ciast czy zalegających w szafce herbatników co jest ogromną zaletą.

Składniki:

  • 500 g kakaowego biszkoptu , lekko podeschłego
    150 g. maślanych herbatników
    200 g. masła 82%
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżki kakao
    2 łyżki cukru
    200 g dżemu truskawkowego lub marmolady owocowej
    garść całych migdałów( po dwa na bajaderkę)
    wiórki kokosowe i kakao do obtoczenia bajaderek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Dżemy Bajaderka

Bajaderki z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt oraz herbatniki drobno kruszymy lub mielimy.
    W garnku podgrzewamy mleko z masłem , kakaem oraz cukrem do rozpuszczenia się składników.
    Garnek zdejmujemy z gazu.
    Wsypujemy pokruszony biszkopt oraz herbatniki , dodajemy dżem , mieszamy aż podstanie gęsta masa.
  • 2. Na dłoń nabieramy odrobinę ciasta , spłaszczamy , na środek kładziemy dwa migdały , formujemy kulkę.
    Każdą obtaczamy w wiórkach kokosowych lub kakao.
    Bajaderki chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować