Małe , lekko słodkie ciasteczka z całymi migdałami w środku.Do ich przygotowania możemy użyć resztek biszkoptów , kruchych ciast czy zalegających w szafce herbatników co jest ogromną zaletą.
Składniki:
500 g kakaowego biszkoptu , lekko podeschłego
150 g. maślanych herbatników
200 g. masła 82%
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
200 g dżemu truskawkowego lub marmolady owocowej
garść całych migdałów( po dwa na bajaderkę)
wiórki kokosowe i kakao do obtoczenia bajaderek
Bajaderki z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt oraz herbatniki drobno kruszymy lub mielimy.
W garnku podgrzewamy mleko z masłem , kakaem oraz cukrem do rozpuszczenia się składników.
Garnek zdejmujemy z gazu.
Wsypujemy pokruszony biszkopt oraz herbatniki , dodajemy dżem , mieszamy aż podstanie gęsta masa.
2.Na dłoń nabieramy odrobinę ciasta , spłaszczamy , na środek kładziemy dwa migdały , formujemy kulkę.
Każdą obtaczamy w wiórkach kokosowych lub kakao.
Bajaderki chłodzimy w lodówce.
Komentarze