Bajaderki, to jeden z moich najulubieńszych deserów. Tym razem, postanowiłam zrobić z ryżem. Wszystkie składniki świetnie się komponują, ale najlepiej, połączenie karmelu ze słonym pistacjami.
Bajaderki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić i połączyć z pozostałymi składnikami. Wstawić do lodówki i poczekać, aż masa stwardnieje.
2.Następnie, w rękach formować kulki. Kiedy wszystkie będą już gotowe, przygotować polewę karmelową..
3.Polewa karmelowa z advocaatem:
Cukier rozpuścić na rozgrzanej patelni o grubym dnie, nie przestając mieszać. Zdjąć z gazu, dodać śmietanę i likier. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Polewę należy zrobić na samym końcu, kiedy bajaderki będą już gotowe, w innym razie polewa bardzo szybko stwardnieje.
4.Każdą bajaderkę obtoczyć w polewie, włożyć do papilotek i posypać pistacjami. Jeszcze na chwilę wstawić do lodówki, aby nieco stwardniały, a potem już można się zajadać
Komentarze