Bajaderki, kokosanki i pralinki na prezent

0 (0 ocen)

Jest to idealny pomysł na prezent: pudełko z czekoladkami.

Składniki:

  • Składniki:
    kokosanki o smaku rafaello:
    200 ml kwaśnej śmietany 18 % + 3 łyżki śmietanki kremówki do rozpuszczenia czekolady
    2 opakowania śnieżki
    200 g wiórek kokosowych + 50 g do obtoczenia
    50 gramów migdałów (można pominąć)
    1 tabliczka białej czekolady

    Składniki:
    kakaowe bajaderki:
    100 g margaryny (miękkiej)
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    60 g herbatników około 6 paczuszek
    3 łyżki kakao
    3 łyżki rumu
    1 żółtko (ze sparzonego jajka)
    100 g wiórek kokosowych
    cukiereczki cukiernicze do obtoczenia lub mielone migdały albo wiórki kokosowe.

    Składniki:
    Pralinki z białej czekolady i żurawiną
    1 tabliczka białej czekolady
    3 łyżki śmietanki kremówki
    ok. 50 g corn fleks (ja wybrałam takie z suszonymi truskawkami)
    ok. 4 łyżek suszonej żurawiny, posiekanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bajaderki, kokosanki i pralinki na prezent - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kokosanki o smaku rafaello:
    Kwaśną śmietanę ubijamy mikserem ze śnieżkami, następnie dodajemy wiórki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając 3 łyżki śmietanki kremówki.(dno miseczki nie powinno dotykać powierzchni wrzącej wody). Dodajemy ostudzoną czekoladę do ubitej śmietany ze śnieżkami. Czekoladę dodajemy powoli by śmietana się nie zważyła. Gotowy krem wkładamy do lodówki na 20 minut do stężenia. Następnie formujemy w dłoniach małe kulki, wsadzamy do środka każdej kulki kawałek migdała i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Możemy je udekorować cukierniczymi, srebrnymi perełkami. Gotowe kulki wkładamy do lodówki.
  • 2.
    kakaowe bajaderki:

    Herbatniki rozkruszamy w blenderze albo wałkiem do ciasta na piasek. Miękką margarynę wymieszać ze 100 g wiórek, żółtkiem (surowe jajko wkładamy na parę sekund do wrzątku, by sparzyć je), rozkruszonymi herbatnikami, kakaem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i alkoholem. Masę wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Później formujemy w dłoniach kuleczki i obtaczamy w cukierkach, wiórkach albo w mielonych migdałach. Gotowe kulki wstawić do lodówki.
  • bajaderki, kokosanki, pralinki 3.
    Pralinki z białej czekolady i żurawinaą

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (dno miseczki nie powinno dotykać powierzchni wrzącej wody). Do czekolady dodajemy 3 łyżki śmietanki. Corn flakes i żurawinę dodajemy do czekolady, i dobrze mieszamy. Łyżeczką nabieramy czekoladową mieszankę i układamy w papierowych małych foremkach na pralinki. Odstawiamy do zastygnięcia na ok. 1 godziny w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Kokos Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować