Bajaderki

4.5 (144 ocen)

  • 15 min

Robię je przeważnie po świętach, gdy zostaje mi trochę ciasta, a nie chce żeby się zepsuło. Przepis mam od mamy, która pracowała w cukierni i ta metoda była często tam praktykowana.

  • 15 min

Składniki:

  • - resztki dowolnego ciasta ( ok 20 dag np. biszkopt, kruche, piernikowe)
    - pół kostki margaryny
    - pół szklanki mleka
    - 3 łyżki kakao
    - pół szklanki cukru
    - 1 cukier waniliowy lub dowolny aromat do ciast ( np. migdałowy, waniliowy)
    Dekoracja:
    wiórki kokosowe
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Pralinki

Bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukier, cukier waniliowy, mleko rozpuszczamy na ogniu. Dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zostawiamy na chwilę do ostygnięcia.
  • 2. Ciasto kruszymy i dodajemy do masy kakaowej. Mieszamy, gdy powstanie, zwarta zbita masa( gdy masa będzie rzadka, dodajemy dowolne bakalie, lub wiórka kokosowe), formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • 3. Gotowe kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych lub kolorowej posypce. Wstawiamy do lodówki na ok 1godzinę do stwardnienia.

Porady

1) Jeżeli nie mamy zbędnego ciasta, możemy użyć herbatników lub pierników 2) W wersji dla dorosłych, możemy do masy wlać dowolny alkohol ( likier, koniak, wódka) 3) Dla urozmaicenia możemy też dodać do masy 2-3 łyżki dżemu lub nutellli .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować