Wspaniały deser: pyszny, ekonomiczny i bez pieczenia.
40 min
Składniki:
ok. 150 g ciasta: mogą być stare biszkopty, ciasta (bez galaretek, kremów), herbatniki
1/3 szklanki mleka
łyżka cukru
pół kostki masła (125 g)
2 czubate łyżki kakao
olejek rumowy
garść rodzynek
2 kieliszki nalewki winogronowej lub wiśniowej
2 łyżki Nutelli lub gęstych powideł śliwkowych
wiórki kokosowe
Twoje ulubione bakalie i wszystko, np. kostki czekolady na co masz ochotę :)
2.Zagotuj mleko z masłem, cukrem, kakao. Dodaj kilka kropli olejku rumowego.
3.Mieszaj składniki trzymając garnek na ogniu, aż do połączenia i uzyskania gładkości. masę ostudz nieco.
4.Połącz ciasto z masą czekolawodą, alkoholem, Nutellą rodzynkami i innymi bakaliami. Jeśli masa jest bardzo rzadka, dodaj trochę wiórek kokosowych.
5.Wymieszaj wszystko razem.
6.Masę wstaw na kilka minut do lodówki, aby trochę stwardniała. Jeśli z boku zbiera się tłuszcz (od olejku lub masła) mieszać ją co parę minut i odstawiaj do lodówki. Niedługo wszystko się połączy. Nie przejmuj się, jeśli wydaje się rzadka, wszystko stwardnieje.
7.Formuj z masy kulki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych.
8.Schłodź gotowe bajaderki i przechowuj w zamkniętym pudełku w lodówce, aby nie przechodziły zapachem innych potraw.
Porady
* czasem, gdy masa wydaje mi się za rzadka dodaję jeszcze muesli.
* bajaderki mozna obtoczyć w kakao, bakaliach lub polać ulubioną polewą.
Komentarze