Bajaderka z nutką jeżynową i likierem Amaretto

0 (0 ocen)

  • 60 min

Słodka propozycja do kawki i na kobiece przyjęcie.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto półkruche:
    480 g mąki pszennej, typ 500, przesianej
    170 g cukru
    3 żółtka
    250 g margaryny
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 czubate łyżki kwaśnej śmietany

    Ponadto:
    1 czubata łyżka kakao, przesianego
    5 dag bakalii: rodzynki, żurawina
    1 szklanka zimnego mleka
    1 kieliszek likieru "Amaretto"
    200 g dżemu z jeżyn
    polewa czekoladowa
    wiórki kokosowe




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bajaderka z nutką jeżynową i likierem amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ciasto półkruche 1. Z podanych składników na ciasto półkruche- wyrabiamy gładkie ciasto.
  • ciasto półkruche 2. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
  • ciasto półkruche, nakłuwane widelcem 3. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy, wykładamy na blachę, wyłożoną wcześniej pergaminem. Nakłuwamy widelcem.
  • upieczone ciasto półkruche 4. Pieczemy w temp. 160 stopni C przez ok. 15 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone.
    Studzimy, zdejmujemy papier.
  • pokruszone ciasto półkruche 5. Tak samo pieczemy- drugie ciasto.
    Jeszcze ciepłe kruszymy drobno dłońmi.
  • ciasto półkruche z kakao 6. Do okruszków wsypujemy kakao. Dolewamy mleko.
  • masa z ciasta- na Bajaderkę 7. Ucieramy pałką.
  • masa z ciasta plus bakalie 8. Wsypujemy namoczone wcześniej, odcedzone- bakalie.
  • masa bajaderkowa 9. Na końcu wlewamy likier. Mieszamy.
  • ciasto półkruche plus dżem jeżynowy 10. Na pierwsze, wystudzone półkruche ciasto, rozsmarowujemy równo - dżem z jeżyn.
  • masa z dodatkami 11. Na warstwę dżemu równo wykładamy masę z ciasta z dodatkami.
  • esy- floresy z polewy czekoladowej na Bajaderce 12. Na wierzch wylewamy z polewy czekoladowej esy- floresy.
  • Bajaderka posypana kokosem 13. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
    Schładzamy.
  • Bajaderka pokrojona w romby 14. Kroimy na małe romby.
    Smacznego :)

Porady

Porcja ciasta jest podana na blachę o wymiarach 34 x24. Ciasto półkruche, dobrze jest schodzić. Dolewamy tyle śmietany, aby było plastyczne. Zamiast "Amaretto" możemy dolać do masy- rum. A dżemu z jeżyn- użyć innego- kwaskowego. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki nawilgną sobą. Drugie ciasto możemy wykonać z dodatkiem zakalca, tzn to które ma dodatki:mleko i bakalie. Jest równie smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować