Na piankę:
-500 ml śmietanki kremówki
-2 galaretki wisniowe
Na mase:
-300 g herbatników petit beurre (60 sztuk)
-100 g masła
-3 łyżki kakao
-150 g curku
- 200 ml wody
Bajaderka pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spod okrogłej tortownicy wyłozyć herbatnikami tyle samo herbatnikow odłożyc na ułożenie drugiej warstwy. Resztę herbatników pokruszyć ( pokruszone herbatniki będą do masy)
2.Masa: Do garnuszka wlać wodę,dodac cukier, masło i kakao.Całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok 1 minutę.Do gorącej masy dodać pokruszone herbatniki i wymieszać. Masę wyłożyć na rozłożone herbatniki w tortownicy rozprowadzić po czym przykryć kolejną warstwą herbatników.
3.Pianka: Galaretki rozpuścic razem w mniejszej ilości wody dokladnie wymieszać aby nie powstały grudki i odstawic do przestudzenia.Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno(można dodać 2 łyżki cukru pudru) a następnie dodać stopniowo przestudzoną galaretkę, zmiksować.
4.Tak przygotowaną masę przełożyć na górną warstwę herbatników, schłodzić około 1,5h a nastepnie posypać startą czekoladą lub udekorować wiśniami.
Komentarze