Bajaderka jak cukierni

0 (0 ocen)

  • 60 min

po prostu smak z dzieciństwa

  • 60 min

Składniki:

  • Masa na bajaderki:
    1 kg różnych ciast bez kremów ( może być sernik , placek piaskowy , piernik ,murzynek ew keks )
    niepełna szklanka mleka 200 ml
    6 łyżek marmolady wieloowocowej
    aromat rumowy kilka kropel
    2 łyżki kakao
    1 szklanka bakali ( kandyzowana skórka z pomarańczy , suszona morela i śliwki suszone)
    Babeczki:
    2 i 1/2 szklanki mąki
    20 dag margaryny
    3 żółtka
    3/4 szklanki cukru pudru
    polewa
    4 łyżki margaryny
    4 łyżki mleka
    4 łyżki kakao
    4 łyżki cukru
    dodatkowo
    powidła śliwkowe


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bajaderka jak cukierni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. najpierw zagniatamy ciasto na babeczki rozwałkujemy i wykrajemy kółeczka szklanką napełniamy babeczki wcześniej wysmarowane tłuszczem i pieczemy na złoty kolor w temp 180 c
    marmoladę włożyć do miski wlać zimne mleko i zmiksować mikserem dodać kakao oraz kilka kropli aromatu rumowego bakalie posiekaj a ciasta pokruszyć drobno bakalie i pokruszone ciasta zmiksować z wcześniej przygotowaną masą dobrze wyrobić na jednolitą gęstą masę
    na każdą upieczoną babeczkę rozsmarować łyżeczkę powideł śliwkowych
    z przygotowanej masy formować kulki ok 105 gram każda każdą kuleczkę położyć na wcześniej wysmarowaną powidłami babeczkę tak przygotowane bajerki polać polewą

Porady

Można jeszcze zrobić rozetki z bitej śmietany

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować