Bajaderka

4.5 (164 ocen)

To ciasto zawsze gdy je piekę przypomina mi moje dzieciństwo i wszystkie te chwile gdy po lekcjach lub na wagary chodziliśmy do pobliskiej cukierni.

Składniki:

  • -3 i 1/3 szklanki mąki
    -250 g masła lub margaryny
    -1 szklanka mleka
    -1 iszklanka cukru pudru
    -50 ml rumu (ja dałam likier)
    -2 jaja
    -150 g bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa)
    -5 łyżek dowolnego dżemu
    -1 łyżka kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -100 g orzechów laskowych lub włoskich
    -tłuszcz do posmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Dżemy

Bajaderka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, posiekać z masłem lub margaryną. Dodać cukier i jajka. Ciasto wyrobić, podzielić na dwie części.
  • 2. Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 34-24 cm. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez 15-20 minut. Drugą część ciasta upiec w ten sam sposób.
  • 3. Jeden (jeszcze ciepły) płat ciasta rozkruszyć w misce. Dodać kakao, rozdrobnione bakalie, rum, mleko i utrzeć na jednolitą masę. Drugi placek posmarować dżemem, a następnie przygotowaną masą. Ciasto pokroić na małe kwadraty (można polać lukrem), ułożyć orzechy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Kakao Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować