Bajaderka

4.5 (155 ocen)

Wspaniały pomysł na wykorzystanie nieudanego ciasta lub jego nadmiaru :)

Składniki:

  • - ok. pół kilograma suchych ciast: kruchych, biszkoptowych, pierników itd.
    - 100 g pełnoziarnistych herbatników
    - 100g marcepanu
    - 3 łyżki powideł śliwkowych, lub innych kwaśnych
    - 100 g masła
    - 4 łyżki śmietany kremówki ( 30%)
    - 100g cukru
    - 2- 3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Bajaderka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bajaderka 1. Masło rozpuszczamy ze śmietaną, cukrem i kakao. Mieszamy wszystko dokładnie na gęstą masę i odstawiamy do przestudzenia. Ciasta dokładnie rozkruszamy do miski, Dodajemy rozkruszone herbatniki i starty marcepan. Zalewamy wszystko masą kakaową. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Teraz są dwa sposoby - albo lepimy z tego kulki albo wkładamy do foremki i robimy jednolite ciasto. Cokolwiek nie wybierzecie. Należy odłożyć daną wersję do lodówki na kilka godzin. Można dodatkowo zalać je czekoladą i oprószyć wiórkami kokosowymi. Mój przepis jednak jest tak słodki , że odpuszczam sobie dodatkową czekoladę:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować