Bagietki ze szczypiorkiem

5 (169 ocen)

Bagietka uznawana jest za jeden z symboli Francji, gdzie bardzo często stanowi podstawę śniadania. Ich szczypiorkowa odmiana wychodzi przepyszna . Choć robiłam je po raz pierwszy wyszły znakomite- miękkie w środku z chrupiącą skórką. Dodatek pomidora dodatkowo sprawia iż pięknie wyglądają.

Składniki:

  • Składniki na 3 sztuki:
    • 3 szklanki mąki,
    • 1 szklanka letniej, przegotowanej wody,
    • 1 łyżeczka cukru,
    • 1 płaska łyżeczka soli,
    • 2 łyżki masła,
    • 3 dag drożdży,
    • Mały pęczek szczypiorku,
    • Jajko do posmarowania,
    • 3 pomidorki koktajlowe do dekoracji jednej j z bagietek
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bagietka

Bagietki ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn 1. W połowie wody rozpuszczamy drożdże, cukier oraz około 4 łyżki mąki. Mąki dodajemy tyle by gotowy rozczyn miał konsystencję śmietany. Tak przygotowany odstawiamy by drożdże zaczęły pracować na około 15 minut.
  • pokrojony szczypiorek 2. Między czasie szczypiorek kroimy (powinno być go około 6 łyżek).
  • dodanie szczypiorku 3. Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, wodę , rozpuszczone i przestudzone masło oraz sól. Zagniatamy ciasto około 10-15minut. Gotowe powinno odchodzić od ręki i naczynia. Do uformowanej kuli dodajemy pokrojony szczypiorek
  • ciasto pozostawione do wyrośnięcia! 4. Całość ponownie zagniatamy. Gdy szczypiorek dobrze się połączy z ciastem, ciasto formujemy w kule i odstawiamy do podrośnięcia.
  • wyrośnięte ciasto 5. Gotowe wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę.
  • rozwałkowane ciasto 6. Wałkujemy na prostokąt (długość prostokąta powinna równać się długości blaszki na której będziemy piec bagietki – u mnie 35 cm). Ciasto wałkujemy dość cienko –około 7 mm. Gotowe dzielimy na 3 części.
  • rolowanie 7. . Każdą część rolujemy.
  • uformowane bagietki 8. Tak uformowane bagietki przekładamy na przygotowaną blaszkę, układając miejscem zlepienia do dołu. Bagietki pozostawiamy do podrośnięcia.
  • przed pieczeniem 9. Gdy podrosną nożem nacinamy je w kilku miejscach i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Jedną z bagietek dodatkowo obłożyłam plasterkami pomidorków.
    Bagietki pieczemy około 25 minut w 180˚C do zrumienienia. Gotowe studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować