Bagietki

5 (1 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Bardzo smaczne i proste do przygotowania. Przepis Bajaderki.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 4 szklanki
    - mleko: 250 mililitrów
    - ciepła woda: 250 mililitrów
    - masło: 2 łyżeczki
    - cukier: 2 łyżeczki
    - drożdże suche: 2 łyżeczki
    - sól: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bagietka Pieczeń

Bagietki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bagietki 1. Mleko z masłem zagotować, dodać cukier, rozpuścić. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić (odstawić na ok. 5-10 minut). Drożdże zasypać cukrem i odstawić na chwilę az sie zaczną burzyc. Dodać do miski, wsypać sól, a następnie wszystko razem wymieszać. Mieszając, stopniowo dodawać mąkę po 1 szklance. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, wsypać jeszcze dodatkowe 1/2 szklanki lub szklankę mąki.

  • Bagietki 2. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie, miękkie, ale nadal lepkie, uformowac kule, przykryć ciasto ściereczką i odstawić do czasu, aż podwoi swoją objętość. Gotowe caisto przełożyć na stolnice i uformować delikatnie bagietki, podsypując ciasto mąką, aby nie przywierało nam do rąk. Ułożyć na specjalnej blaszce do bagietek, lub na balsze z piekarnika na papierze do pieczenia, odstawić na 30 min., żeby podrosły.
  • Bagietki 3. Piec w 250 st. przez 10 min., a kolejne 10-15 min. w temp. 200 st. Na dno piekarnika można wsypać kostki lodu, to sprawi, że bagietki będą chrupiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować