Bagietka francuska

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bagietka nazywana także bułką paryską jest jednym z symboli Francji.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciepła woda (20-30 stopni): 1.25 szklanki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - mąka pszenna: 3.5 szklanki
    - suche drożdże: 1.5 łyżeczki
    - mąka kukurydziana do podsypania: 2 łyżki
    - mąka pszenna do podsypania: 0.25 szklanki

    - białko z jajka: 1 sztuka
    - woda: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek do wysmarowania: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Bagietka francuska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bagietka francuska 1. Połączyć wodę, cukier, sól, mąkę, drożdże. Wyrobić ciasto w razie potrzeby dodać 1 do 2 łyżek mąki lub wody. Elastyczne ciasto wsadzić do natłuszczonej miski, przykryć folią także natłuszczoną w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (około 1,5 godz.). Wyrośnięte ciasto uderzyć z góry aby opadło, wyłożyć na posypany blat i podzielić na 2 kule. Ciasto rozwałkować na 2 prostokąty, dłuższy bok prostokąta zgiąć do środka podobnie postąpić z drugim bokiem. Mniejsze boki także zagiąć, szwy skleić na wodę. Blachę podsypać mąką kukurydzianą, położyć bagietki na blaszce (szwami na dół), przykryć delikatnie naoliwioną folią (uwaga może się przykleić) i odstawić w ciepłe miejsce na 35-40 min. Ostrym nożem naciąć bagietki w poprzek kilka razy, posmarować lekko białkiem wymieszanym z łyżką wody. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, po 20 minutach jeszcze raz nasmarować białkiem z wodą. Piec przez kolejne 15-20 min. Jeśli to konieczne, pokryć luźno folią aluminiową, aby zapobiec nadmiernemu brązowieniu. Ostudzić chleb najlepiej na drucianej podstawce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować