Babka tulipan

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Babka tulipan, czyli trójkolorowa babka wielkanocna wygląda przepięknie po rozkrojeniu, ale też równie dobrze smakuje. Uwielbiam takie kolorowe wypieki. Nadaje się nie tylko na Wielkanoc.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 125 g masła
    4 jajka
    szklanka cukru pudru
    1/3 szklanka oleju
    1 i 1/3 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka ekstraktu waniliowego
    łyżka kakao
    2 łyżki maku
    kisiel truskawkowy (+opcjonalnie szczypta czerwonego barwnika)
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka tulipan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek.
    Masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem.
    Dodać olej, zmiksować.
    Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i krótki na niskich obrotach wymieszać.
    Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie do masy.
    Podzielić ciasto na 4 części (ja robię to na oko, lubię nierówne warstwy - jeśli chcecie równe to odważcie masę i podzielcie na 4).
    Do pierwszej porcji dodać ekstrakt waniliowy, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel (i barwnik), do czwartej mak - każdą wymieszać dokładnie.
    Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Wylewać warstwy: na dno ciasto białe, potem czarne, następnie różowe, a na koniec makowe - delikatnie wyrównywać warstwy, ale nie za mocno by nie przemieszać.
    Wziąć ostry nóż i poziomo przeciąć aż do dna na całej długości ciasto.
    Piec w temp. 170 st.C. przez godzinę do tzw. suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować