Babka tulipan, czyli trójkolorowa babka wielkanocna wygląda przepięknie po rozkrojeniu, ale też równie dobrze smakuje. Uwielbiam takie kolorowe wypieki. Nadaje się nie tylko na Wielkanoc.
1.Białka oddzielić od żółtek.
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem.
Dodać olej, zmiksować.
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i krótki na niskich obrotach wymieszać.
Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie do masy.
Podzielić ciasto na 4 części (ja robię to na oko, lubię nierówne warstwy - jeśli chcecie równe to odważcie masę i podzielcie na 4).
Do pierwszej porcji dodać ekstrakt waniliowy, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel (i barwnik), do czwartej mak - każdą wymieszać dokładnie.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylewać warstwy: na dno ciasto białe, potem czarne, następnie różowe, a na koniec makowe - delikatnie wyrównywać warstwy, ale nie za mocno by nie przemieszać.
Wziąć ostry nóż i poziomo przeciąć aż do dna na całej długości ciasto.
Piec w temp. 170 st.C. przez godzinę do tzw. suchego patyczka.
Komentarze