Babka Zosi z owocami i galaretką

4.5 (167 ocen)

  • 60 min

Bardzo szybkie w wykonaniu, smaczne, idealne na letnie dni, za każdym razem inne - w zależności jakie owoce sezonowe mamy. Najlepsze z truskawkami czy malinami jak też ze śliwkami, agrestem czy porzeczkami. Dzięki śmietanie i oliwie ciasto jest wilgotne i jedzenie jego wciąga każdego.

  • 60 min

Składniki:

  • • 3 jajka (większe jajka, jeśli malutkie można dać 4)
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
    • 2 szklanki mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka oliwy
    • aromat pomarańczowy lub waniliowy lub inny wg uznania
    • owoce dowolne np. truskawki, maliny, agrest, porzeczki itp.
    • 1 galaretka w dowolnym kolorze
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Babka zosi z owocami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ubijanie ciasta 1. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. (dla większej puszystości ciasta można ubić same białka a następnie stopniowo dodać cukier i żółtka).
  • forma do ciasta 2. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Dokładnie ubić i dodać olej. Na koniec dodać aromat i ubić na jednolitą masę.
    Ciasto powinno być konsystencji trochę gęściejszej jak na naleśniki.
    Formę do tartej (taką większej średnicy) wysmarować masłem lub margarynwysypać bułką ą i tartą.
  • ciasto przed upieczeniem 3. Wylać ciasto do formy. Piec przez 30 minut w temp. 160 -170 stopni z termoobiegiem a bez termoobiegu na 170 - 180 stopni.
  • ciasto po upieczeniu z ułożonymi owocami 4. Po upieczeniu ciasto odwrócić na duży talerz "do góry nogami" i wystudzić.
    W tym czasie rozrobić i odstawić do wystudzenia galaretkę. Na wystudzone ciasto we wgłębieniu jakie powstało w upieczeniu w takiej formie ułożyć świeże owoce i zalać tężejącą galaretką. Trzymać w lodówce.

Porady

Ciasto wyjmujemy z formy odwracając od razu po upieczeniu gdyż póżniej może nie odejść łatwo od formy. Ciasto można upiec np rano a wieczorem wylać galaretkę z owocami albo upiec jednego dnia a galaretkę z owocami na drugi dzień. Sama często tak robię. Czas podany jest mniej więcej gdyż wliczony jest czas stygnięcia galaretki. Samo ciasto robi się bardzo szybko. Owoce polecam każde oprócz kiwi i ananasa gdyż galaretka nie stężeje. Gdy nie mamy świeżych owoców zawsze można zrobić z samą galaretką i np z rodzynkami lub z brzoskwiniami z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Galaretka Maliny Porzeczki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować