babka Żonkil...

0 (0 ocen)

fajnie wygląda ;)

Składniki:

  • Ciasto białe:

    6 białek
    1 1/2 łyżeczki soku z cytryny
    1/2 łyżeczki soli,
    3/4 szklanki cukru pudru (można dać odrobinę mniej),
    1/2 szklanki mąki,
    1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub kilka kropel oleju waniliowego

    Ciasto żółte:

    6 żółtek,
    1 łyżeczka ekstraktu wanilii (ja dałam kilka kropel olejku cytrynowego i tę wersję polecam),
    1/4 łyżeczka soli,
    3/4 szklanki cukru pudru,
    3/4 szklanki mąki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1/4 szklanki wrzącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka żonkil... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto białe:Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Ubijaj białka do spienienia. Dodaj sok z cytryny i sól, ubijaj do momentu aż mieszanina zacznie utrzymywać kształt, ale jeszcze nie będzie bardzo sztywna.
    Szybko wmieszaj wanilię. Przesiej cukier i mąkę cztery razy. Następnie wmieszaj do piany z białek. Umieść w dobrze natłuszczonej formie (użyłam na babkę), odstaw na bok.
  • 2. ciasto żółte: Ubijaj żółtka trzy minuty, dodaj sól i wanilię, następnie ubijaj stopniowo dodając cukier.Przesiej mąkę i proszek do pieczenia cztery razy i dodawaj na przemian z wrzątkiem (najlepiej wlać do rondelka więcej wody i trzymać gotującą się wodę cały czas na gazie).
  • 3. Umieść mieszaninę na wierzchu ciasta białego.
  • 4. Piecz 50 minut, ciasto musi całkowicie wystygnąć (przynajmniej godzinę) przed usunięciem z formy.

Porady

Taka moja uwaga ciasto to lepiej piec bez termoobiegu bo dość szybko się rumieni co widać na zdjęciu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować