6 żółtek,
1 łyżeczka ekstraktu wanilii (ja dałam kilka kropel olejku cytrynowego i tę wersję polecam),
1/4 łyżeczka soli,
3/4 szklanki cukru pudru,
3/4 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 szklanki wrzącej wody
Babka żonkil... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto białe:Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Ubijaj białka do spienienia. Dodaj sok z cytryny i sól, ubijaj do momentu aż mieszanina zacznie utrzymywać kształt, ale jeszcze nie będzie bardzo sztywna.
Szybko wmieszaj wanilię. Przesiej cukier i mąkę cztery razy. Następnie wmieszaj do piany z białek. Umieść w dobrze natłuszczonej formie (użyłam na babkę), odstaw na bok.
2.ciasto żółte: Ubijaj żółtka trzy minuty, dodaj sól i wanilię, następnie ubijaj stopniowo dodając cukier.Przesiej mąkę i proszek do pieczenia cztery razy i dodawaj na przemian z wrzątkiem (najlepiej wlać do rondelka więcej wody i trzymać gotującą się wodę cały czas na gazie).
3.Umieść mieszaninę na wierzchu ciasta białego.
4.Piecz 50 minut, ciasto musi całkowicie wystygnąć (przynajmniej godzinę) przed usunięciem z formy.
Porady
Taka moja uwaga ciasto to lepiej piec bez termoobiegu bo dość szybko się rumieni co widać na zdjęciu.
Komentarze