Babka ziemniaczana z ryżem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

smak babki ziemniaczanej pieczonej w tradycyjnym piecu jest jedyny w swoim rodzaju. taka babka jest aromatyczna, z chrupiącą skórką, miękkim, kremowym środkiem, który rozpływa się w ustach. U nas koniecznie podawana jest z kwaśną śmietaną, kiszonym ogórkiem lub kubkiem zimnego mleka

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 jaja
    2 cebule
    0,5 szklanki ryżu
    100g wędzonego boczku (kiełbasy lub kabanosów)
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka soli
    pieprz do smaku
    1 łyżeczka suszonego majeranku
    olej do wysmarowania formy
    bułka tarta do wysypania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka ziemniaczana z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebule brać, pokroić w drobną kostkę.
    Ryż ugotować na pół miękko, odcedzić. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać cebulę, posiekany czosnek, smażyć razem na złoty kolor.
    Do ziemniaków dodać jaja, ryż, sól, przyprawy, boczek z cebulą, wymieszać.
    Formę keksówkę (9x25cm) wysmarować olejem, obsypać bułką tartą. Do formy przełożyć masę ziemniaczaną, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, ok 1,5 godziny w temp. 180stC.
    Babkę następnego dnia można odgrzać na patelni, pokrojoną w grubsze plastry.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować