Babka ziemniaczana z grzybami

4.98 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 20 min

Mój zięć jest Białorusinem. Dzięki niemu zgłębiam tajniki kuchni sąsiadów.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    40 dag oczyszczonych grzybów leśnych (mogą być mrożone)
    łyżka mąki
    2 cebule
    2 łyżki śmietany 18-proc.
    2 łyżki masła
    sól
    olej
Wystaw ocenę:

4.98 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Babka ziemniaczana z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby płuczemy i gotujemy 20 minut. Odcedzamy i smażymy na oleju z posiekaną cebulą. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z mą ką, solimy.
  • 2. Małe naczynie żaroodporne (śr. ok.20 cm) smarujemy masłem. Wkładamy 1/2 ziemniaków, a następnie grzyby z cebulą. Przykrywamy resztą ziemniaków. Wierzch wygładzamy i smarujemy śmietaną. Zapiekamy
    30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować