Babka Ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wszystkie moje przepisy są sprawdzone

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 kg wędzonego boczku
    2 jajka
    2 duże cebule
    1 łyżka masła
    1 łyżka bułki tartej
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól, pieprz
    tłuszcz i bułka tarta do formy

Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka ziemniaczana 1. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych otworach, odstawić na kilka minut, przez ściereczkę odcisnąć sok. Boczek drobno pokroić, włożyć na patelnię i podsmażyć, dodać drobno pokrojoną cebulę i kilka minut smażyć razem, odstawić, lekko ostudzić. Dodać masę ziemniaczaną, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wymieszać. Formę żaroodporną wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, ułożyć masę i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w średnich temperaturach około godziny, co zależy od wysokości formy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy