Babka ZEBRA

0 (0 ocen)

Bardzo prosta i szybka babka, a do tego jaka efektowna :) smaczna i puszysta, ze stołu znika w mgnieniu oka..

Składniki:

  • • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
    • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    • 1 szklanka wody gazowanej (lub innego napoju gazowanego np. fanta)*
    • 1 szklanka oleju słonecznikowego
    • 3 szklanki + 2 czubate łyżki mąki pszennej
    • 2 czubate łyżki kakao
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • aromat do ciast (np. pomarańczowy, rumowy, cytrynowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Babka zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka-zebra 1. Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.
    Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Dodać żółtka i dalej ubijać (tą samą przystawką), do połączenia się składników.
    Mąkę, olej, aromat i wodę dodawać do ciasta stopniowo i na zmianę, mieszając po każdym dodaniu drewnianą łyżką lub szpatułką, tylko do połączenia się składników i delikatnie, by piana nie 'siadła'.
    Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 przesiane łyżki kakao, a do drugiej dodatkowo 2 przesiane łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą (można również wyłożyć papierem do pieczenia). Na sam środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać), najlepiej robić to dużą łyżką np. chochelką.
    Piec około godziny (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 180ºC (najlepiej pierwsze 20 minut piec w niższej temperaturze np. 160ºC). Po ostudzeniu pokryć polewą czekoladową jasną lub ciemną, wg uznania
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować