Babka z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

babka z rodzynkami.................

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - mąka: 2 szklanki
    - cukier biały: 0.75 szklanki
    - aromat waniliowy (5 kropli): 5 sztuk
    - margaryna Kasia: 200 gramów
    - twaróg: 300 gramów
    - śmietana gęsta: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - rodzynki: 0.75 szklanki
    - cukier puder (do posypania): 2 łyżki

Babka z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
    Twaróg zmielić lub przecisnąć przez praskę.
    Żółtka oddzielić od białek.
  • 2. Wsypać rodzynki i połączyć je z ciastem.
    Na koniec ubić pianę ze szczyptą soli i dodać ją do ciasta.
    Wszystko delikatnie wymieszać.
  • 3. Margarynę o pokojowej temperaturze utrzeć z cukrem, cukrem i aromatem waniliowym.
    Do utartej margaryny dodać żółtka i dalej ucierać, dodać twaróg i miksować.
    Następnie dodać śmietanę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • 4. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
    Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy