Babka z polewą czekoladową

0 (0 ocen)

  • 20 min

Prosty przepis na przepyszny podwieczorek w gronie najbliższych.

  • 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    - 200g margaryny
    - 6 jajek
    - 100g maki ziemniaczanej
    - 150g mąki pszennej
    - 200g cukru
    - 1op.cukru waniliowego
    - 10g proszku do pieczenia
    - kakao w proszku

    Polewa:
    - 50g czekolady
    - 10g masła
    - 1,5 łyżki mleka

    Dekoracja:
    - wiórki kokosowe lub posypka owocowa

Babka z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1.oddzielić żółtka od białek. margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając żółtka. Dodać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Następnie ubić masę białkową i połączyć z ciastem. Wymieszać.
    2.Część ciasta połączyć z kakao.
    3.Ciasto wyłożyć na wysmarowanej tłuszczem formie i piec ok. 45-50 min.
    4. Po upieczeniu poczekać, aż ciasto ostygnie, a potem oblać gorącą polewą.
  • 2. Polewa:
    1.Czekoladę i masło roztopić. Dodać mleko i podgrzewać mieszając do chwili powstania jednolitej masy. Następnie polać babkę.
    2.Udekorować według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy