Babka z orzechami w karmelu.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Babka pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje. Bardzo lubi ją mój mąż, dlatego często gości na naszym stole. Szybko znika na każdych uroczystościach.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kostka Palmy z murzynkiem

    2 jajka

    1/2 szklanki cukru

    50 ml ajerkoniaku

    Biszkopt:

    4 jajka

    3/4 szklanki mąki

    3/4 szklanki cukru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    20 dkg orzechów włoskich sparzonych, obranych

    1/3 szklanki cukru

    2 łyżki masła

    Dżem z czarnych porzeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka z orzechami w karmelu. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania
    Biszkopt: Białka ubić, dodać cukier, dalej ubijać do rozpuszczenia cukru, wlać żółtka, chwilę ubijać. Mąkę z proszkiem przesiać przez sito, dodać do masy jajecznej, wymieszać. Formę z kominkiem wysmarować Palmą, obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy piec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 3 części
  • 2. Krem: Biała ubić, dodać cukier i żółtka. Masę jajeczną dodawać stopniowo do utartej Palmy, wlewać po troszeczku ajerkoniak. Uważać,aby się krem nie zważył.
  • 3. Na dolną część babki w rozsmarować dżem, ilość według uznania, na to krem, przykryć środkowym blatem wykonać taką samą czynność, dżem i krem, przykryć ostatnią częścią ciasta. Wierzch babki posmarować kremem, obsypać orzechami w karmelu. Cukier rozpuścić na patelni, dodać masła, wsypać sparzone obrane orzechy, wymieszać, aby całe orzechy były obtoczone karmelem. Orzechy można posiekać lub układać w całości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować