Babka z orzechami w karmelu. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania
Biszkopt: Białka ubić, dodać cukier, dalej ubijać do rozpuszczenia cukru, wlać żółtka, chwilę ubijać. Mąkę z proszkiem przesiać przez sito, dodać do masy jajecznej, wymieszać. Formę z kominkiem wysmarować Palmą, obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy piec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 3 części
2.Krem: Biała ubić, dodać cukier i żółtka. Masę jajeczną dodawać stopniowo do utartej Palmy, wlewać po troszeczku ajerkoniak. Uważać,aby się krem nie zważył.
3.Na dolną część babki w rozsmarować dżem, ilość według uznania, na to krem, przykryć środkowym blatem wykonać taką samą czynność, dżem i krem, przykryć ostatnią częścią ciasta. Wierzch babki posmarować kremem, obsypać orzechami w karmelu. Cukier rozpuścić na patelni, dodać masła, wsypać sparzone obrane orzechy, wymieszać, aby całe orzechy były obtoczone karmelem. Orzechy można posiekać lub układać w całości.
Komentarze