Babka z orzechami laskowymi i czekoladą

0 (0 ocen)

:-)

Składniki:

  • - 100 g gorzkiej czekolady
    - 4 jajka
    - 100 g cukru
    - 7 łyżek mąki (czubatych)
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 100 g zmielonych orzechów laskowych
    - 1 łyżeczka kakao
    - 100 g masła lub margaryny
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka z orzechami laskowymi i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stopić w garnuszku i schłodzić. Czekoladę zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dosypywać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka, ubić. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, startą czekoladę, kakao. Wszystko dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło, wymieszać.
    Piec w keksówce (u mnie 25 cm) lub formie na babkę w temperaturze 175ºC przez około 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • 2. Wystudzić, polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować