Babka z orzechami laskowymi i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło stopić w garnuszku i schłodzić. Czekoladę zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dosypywać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka, ubić. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, startą czekoladę, kakao. Wszystko dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło, wymieszać.
Piec w keksówce (u mnie 25 cm) lub formie na babkę w temperaturze 175ºC przez około 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
2.Wystudzić, polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.
Komentarze