Babka z orzechami

0 (0 ocen)

Pyszna babka z dodatkiem orzechów

Składniki:

  • 150 g orzechów włoskich
    4 średnie jajka
    2 łyżki cukru waniliowego
    3/4 szk cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskiej )
    300 g mąki tortowej
    1/4 szk oranżady lub wody gazowanej
    250 g miękkiej margaryny do pieczenia
    Dodatkowo :
    100 g białej polewy do ciast
    1 łyżka mleka
    lukier kakaowy

Babka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy rozdrobnić w rozdrabniaczu.
    Część odłożyć do dekoracji babki.
    Miękką margarynę włożyć do miski robota, wsypać obydwa cukry i utrzeć.
    Następnie dodawać po jednym jajku a gdy się połączą przesiać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
    Na koniec dodać rozdrobnione orzechy i wlać oranżadę i ponownie wymieszać.
    Formę do babki z kominkiem wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wyłożyć ciasto.
    Babkę piec przez 55 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ( w zależności od piekarnika ).
    Upieczoną babkę wyjąć po kilku minutach z formy na kratkę i wystudzić.


  • 2. W rondelku zagrzać wodę, umieścić na tym rondelku metalową miseczkę, wrzucić drażetki polewy razem z łyżką mleka i mieszać aż polewa się rozpuści.
    Polewą polać babkę potem na polewie zrobić wzorki kakaowym lukrem i posypać odłożonymi orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy