Babka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy rozdrobnić w rozdrabniaczu.
Część odłożyć do dekoracji babki.
Miękką margarynę włożyć do miski robota, wsypać obydwa cukry i utrzeć.
Następnie dodawać po jednym jajku a gdy się połączą przesiać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Na koniec dodać rozdrobnione orzechy i wlać oranżadę i ponownie wymieszać.
Formę do babki z kominkiem wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wyłożyć ciasto.
Babkę piec przez 55 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ( w zależności od piekarnika ).
Upieczoną babkę wyjąć po kilku minutach z formy na kratkę i wystudzić.
2.W rondelku zagrzać wodę, umieścić na tym rondelku metalową miseczkę, wrzucić drażetki polewy razem z łyżką mleka i mieszać aż polewa się rozpuści.
Polewą polać babkę potem na polewie zrobić wzorki kakaowym lukrem i posypać odłożonymi orzechami.
Komentarze