BABKA Z NUTKĄ CZEKOLADY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

W moim rodzinnym domu, to babka jest "królową" ciast. Jej słodycz i smak zadowoli niejednego łasucha. Przygotowuje się ją błyskawicznie. Polecam.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki :
    50 dag mąki
    1 szklanka cukru
    1/2 kostki margaryny
    1 i 1/2 szklanki mleka
    3 jajka
    tabliczka mlecznej czekolady 100 g
    proszek do pieczenia (na 0,5 kg mąki)
    zapach rumowy, cukier puder

Babka z nutką czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka z nutką czekolady 1. Margarynę, cukier i żółtka utrzeć. Dodawać na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko oraz zapach rumowy. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do utartej masy. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do foremki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika. Piec w temp. 180-200 st. około 50 minut.
    Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy