Babka z nutellą i orzechami

4.96 (193 ocen)

Wspaniała, wilgotna i idealna do kawki. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady!

Składniki:


  • 120g masła
    180g cukru pudru
    5 jajek
    150g nutelli
    3/4 szkl mąki
    1 szkl mielonych orzechów włoskich
    1 łyżka kakao
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki mleka

    Polewa:
    gorzka czekolada 100g
    50g masła

    migdały siekane do posypania
Wystaw ocenę:

4.96 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka z nutellą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto: masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas ucierając dodawać nutelle a później po 1 żółtku. Na koniec wmieszać mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, mleko i kakao. Białka ubić na sztywna pianę ze szcz. soli. Wymieszać z ciastem. Wylać do formy na babkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. Po 20 min zwiększyć temp. do 170 st i piec kolejne 30 min do tzw. Suchego patyczka. Ostudzić.
  • 2. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać posiekaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Polać babkę i posypać migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella Orzechy Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować