Babka z makiem - Makowa Panienka

4.5 (190 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Małgosi (Małgośki z Saskiej Kępy. Tak tak tej z piosenki Maryli Rodowicz). Zawsze, jak się spotykamy( a nie jest to zbyt często ), na stole jest to ciast.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 szkl cukru
    1 szkl mąki
    1 szkl maku
    4 jajka
    20 dkg masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropelek olejku migdałowego
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki Desery

Babka z makiem - makowa panienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło(wczsniej rozpuszczone w naczyniu ), dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczeni, następnie mak (sparzony i odsączony ).Na koniec piana z białek.
    Pieczenie ok 60 min - 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować