Babka z makaronem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna babka warzywna z nuta cytrusów.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    100 ml oliwy z oliwek
    2 łyżki musztardy francuskiej
    200 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g szynki wędzonej
    100 g sera żółtego
    4 jajka
    200 g makaronu penne
    1/4 kawałka czerwonej papryki
    3 mandarynki
    1/4 czerwonej cebuli
    sól i pieprz do smaku

    masło i bułka tarta do formy

Babka z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka z makaronem 1.

    Szynkę, paprykę , cebulę czerwoną i ser kroimy w małą kosteczkę.
    Makaron gotujemy al dente.
    Jajka wbijamy do miski i miksujemy z oliwą oraz 2 łyżeczkami musztardy.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    Cały czas miksując wsypujemy pomału mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Do ciasta, a jest dość gęste dodajemy pokrojone składniki. Mieszamy łyżką .
    Do formy babki posmarowanej masłem i posypanej lekko bułką tartą wykładamy porcje ciasta.

  • Babka z makaronem 2. Na nie makaron ,a następnie połówki mandarynek.
  • Babka z makaronem 3. Przykrywamy je resztą ciasta.
    Na wierzchu układamy pozostały makaron.
  • Babka z makaronem 4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 40 minut.
    Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło.
    Po 20 minutach pieczenia warto przykryć wierzch babki folią aluminiową by makaron zbyt się nie przyrumienił.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy