Babka z likierem orzechowym

0 (0 ocen)

Babka to u mnie w domu obowiązkowy wypiek na Święta Wielkanocne.

Składniki:

  • 5 jajek
    2/3 szkl cukru
    3/4 szkl oleju
    1/2 szkl likieru orzechowego
    300g mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Lukier:
    szkl cukru pudru
    2 łyżki soku malinowego
    1-2 łyżki wody

    słodkie perełki

Babka z likierem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puch. Nadal ucierając dolewać olej i likier. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując na najniższych obrotach.
    Masę wlać do formy na babkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec ok 1 godziny w 180 stopniach.
  • 2. Lukier: Cukier puder przesiać do miski, dodać sok i w razie konieczności tyle wody aby uzyskać pożądaną konsystencję lukru. Ucierać do czasu aż cukier puder się rozpuści.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy