Babka z kisielu truskawkowo-śmietankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Białka jaj ubij na sztywną pianę.
2.Margarynę utrzyj z cukrem, dodaj żółtka i ucieraj.
3.W osobnej misce dobrze wymieszaj mąkę, kisiel, proszek do pieczenia. Suche składniki i aromat dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj.
4.Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wyrównaj. Piecz około 40 minut. Stan wypieczenia sprawdź patyczkiem.
5.Podgrzej mleko z masłem i rozpuść w nim czekoladę, dodaj aromat i cukier puder. Wymieszaj na gładką masę, najlepiej blenderem.
6.Ostudzoną babę polej polewą i udekoruj posypką.
Porady
Można użyć kisielu w innym smaku. Polać gotową polewą lub obsypać cukrem pudrem.
Komentarze