Babka z kisieli

4.5 (181 ocen)

Banalnie prosta do zrobienia babka z dodatkiem kisielu. W zależności jakiego smaku kisiel użyjemy mamy kolor i smak babki. Ja użyłam cytrynowy i jest pyszna.

Składniki:


  • 1 kostka margaryny
    1 szkl cukru
    5 jajek
    1 szkl mąki pszennej
    1 szkl kisielu cytrynowego bez cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka z kisieli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i utrzeć do białości. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenie i kisiel. Dodać do utartej masy i wymieszać. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką pszenną. Piec około 50 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wystudzić na kratce i zimną polukrować. Forma o średnicy 22 cm. Lukier: wycisnąć sok z pół cytryny, ucierając dodawać porcjami cukier puder do momentu, aż lukier nie będzie za bardzo lejący ale da się rozsmarować na babce. Szklanka o pojemności 250 ml.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować