Babka z kisielem wiśniowym zaparzana tłuszczem

4.49 (152 ocen)

  • 30 min

Puszysta, lekko kwaskowa i przez zaparzanie dłużej utrzymująca świeżość babeczka w sam raz do porannej kawy.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    1 kostka margaryny
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    4 kisiele o smaku wiśniowym 4x38 gram
    Ponadto: tłuszcz do formy, bułka tarta, cukier puder
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Babka z kisielem wiśniowym zaparzana tłuszczem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Jajka posolić, dodać cukier i utrzeć robotem na puszystą białą masę. Następnie dodać kisiele, delikatnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Margarynę rozpuścić i gorącą dodawać porcjami do utartego ciasta. Formę natłuścić, oprószyć bułką tartą, wylać ciasto, wstawić do piekarnika podgrzanego do temp. 190 stopni i piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec 45 minut. Po upieczeniu wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Babkę można polać lukrem. Do babki można dodać również kisiel żurawinowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować