Babka z kisielem

4.48 (177 ocen)

  • 25 min

Oryginalna babka inna niż klasyczne ciekawa w smaku, idealna w weekend do kawy i herbaty.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki mąki pszennej
    1 kostka margaryny
    12 łyżek cukru
    4 jaja
    1 opakowanie kisiel wiśniowego z cukrem ( lub inny smak)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.48 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka z kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę stopić i ostudzić.
  • 2. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • 3. Jaja ubić z cukrem. Dodawać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem i kisiel. Następnie wlać ostudzoną margarynę.
  • 4. Ciasto wlać do posmarowanej tłuszczem blachy formy karbowanej o średnicy 20 cm. Piec około 80 min w temperaturze 180 stopni.

Porady

Babkę można polać lukrem. Ja tak robię lukier rozcieram 6 łyżek pudru z 3 łyżkami soku(syropu) wiśniowego Herbapolu i 0.5 łyżki soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować