BABKA Z JOGURTEM I ŻURAWINĄ

4.49 (197 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Babka jest pyszna i puszysta.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • • 2 szklanki mąki
    • 300 g jogurtu naturalnego
    • 3 jajka
    • półtorej szklanki cukru
    • 100 ml oleju
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • tłuszcz i bułka tarta do formy
    • 8 łyżek suszonej żurawiny
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka z jogurtem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, jogurt naturalny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Żurawinę wymieszać z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć z ciastem.
  • 3. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec około 1 godziny w temperaturze 180°C. Upieczoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować