Babka z jogurtem i śliwkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wspaniałe wykorzystanie sezonowych owoców, idealne połączenie ciasta jogurtowego ze śliwkami. Babka jest puszysta i pyszna.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    3 jajka
    1 szklanka cukru pudru
    300 g jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    tłuszcz i bułka tarta do formy
    1/2 kg śliwek węgierek
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

Babka z jogurtem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki wypestkować i zasypać 2 łyżkami cukru, odstawić na 2 godziny.
    Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy dodać olej, jogurt naturalny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać robotem na małych obrotach. Śliwki odsączyć z cukru i soku, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Blachę natłuścić, wysypać bułką tartą. Łyżką wykładać ciasto do formy, układając śliwki. Piec około 1 godziny w temperaturze około 180 stopni. Gotową i wystudzoną babkę oblać polewą czekoladową.

Porady

Zamiast świeżych śliwek możemy dodać śliwki suszone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy