Babka z gruszkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Delikatna, kakaowa babka z gruszkami i polewą czekoladową.

  • 45 min

Składniki:

  • - 2 duże gruszki (około 600 g)

    - 3 jajka

    - 1 szklanka cukru (polecam brązowy)

    - 3/4 szklanki oleju

    - 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej

    - 1 łyżka kakao

    - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    - 1/2 łyżeczki imbiru (niekoniecznie)

    Polewa

    - 2 łyżeczki masła

    - 1/2 tabliczki mlecznej czekolady

    Dodatkowo:

    - wiórki kokosowe lub czekoladowe do dekoracji

Babka z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01mb1sp 1. Jajka utrzeć z cukrem do białości, następnie dalej ucierając dodawać olej oraz mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać imbir.

    Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Formę-keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć do niej ciasto i wyrównać powierzchnię.
  • image-17pdfq3 2. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez pół godziny. Upieczoną babkę wystudzić w formie a następnie przełożyć na paterę lub deseczkę.

    Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszać, lekko wystudzić i polać nią ostudzoną babkę, wierzch udekorować wiórkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy