Babka z galaretki

0 (0 ocen)

  • 2 min

Mieszkam na Ukrainie, we Lwowie. Ale teraz pracuję w Polsce, w Bydgoszczy. Kupuje wasz magazyn dla mojej żony Nadiji, która kocha się w gotowaniu. Więc, chcę zaoferować recepty kilku dań kuchni ukraińskiej, które będą bardo odpowiadać do Wielkanocnych święt.

  • 2 min

Składniki:

  • 800 ml mleka, 30 g kakao, 250 ml soku z wiśni, 250 ml
    soku z granatów, 250 ml soku pomarańczowego, 250 ml soku z jabłek, 12 dag żelatyny, 20 dag cukru, 1 opakowania cukru waniliowego, 10 ml soku z cytryny.
    Dodatki: rozpuszczoną czekoladą, liście mięty.

Babka z galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować, potem ostudzić. Żelatynę namoczyć wcześniej
    w zimnej wodzie 1: 2 na 15 minut, podgrzać, rozpuszczić i wlać do niej połowę mleka. Następnie dodać cukier, sok z cytryny, opakowanie cukru waniliowego. Ubić. Do 1/3 masy dodać kakao. Do pozostałych soków dodać rozpuszczonej żelatyny i cukru do smaku.

    Forme do babki wypełnić jednym z rodzajów owocowych galaretek, dać
    zastygnąć. Wlać kolejno różne rodzaje galaretek, dając utwardnąć każdej warstwie. Kiedy
    galaretki całkowicie twardnieją w lodówce, zanurzyć forme do gorącej wody, potem przewrucić forme oraz wyłożyć babke na talerz.

Porady

Napis: "Chrystus zmartwych wstał" wykonany rozpuszczoną czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy