Babka z czekoladą i amaretto

0 (0 ocen)

Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego i ja postanowilam przedstawić nasze propozycje na wielkanocny stół w ramach akcji Wielkanocne smaki..

Składniki:

  • mąka pszenna 2 szklanki
    proszek do pieczenia 1 i 1/4 łyżeczki
    sól szczypta
    masło miekkie 220 gram
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    ekstrakt z wanilii 1/2 łyżeczki
    mleko 1/2 szklanki
    czekolada deserowa 100 gr
    amaretto 3 łyżki
    bułka tarta i tłuszcz do formy
    polewa czekoladowa z orzechami (gotowa ale mozna zrobic swoją)

Babka z czekoladą i amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek przesiać, wymieszać ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać stopniowo jajka, dodać ekstrakt z wanilii oraz amaretto. Ucierając dalej na przemian dodawac mąkę i mleko.
  • 2. Ciasto podzielić na 2 cześci. Do jednej dodać rozpuszczoną czekolade i wymieszać. Formę z kominkiem wysmarowac masłem i wysypać bułką tartą. Nakładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Piec w 180st. przez ok 75 minut lub do suchego patyczka.
  • 3. Czekoladę rozpuścicć w kąpieli wodnej. Babkę ostudzić, ostrożnie wyjąć z formy i ozdobić. U mnie została polana czekoladą z orzechami, obsypana białymi perełkami cukrowymi i posypana cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy