Babka z czekoladą i amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i proszek przesiać, wymieszać ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać stopniowo jajka, dodać ekstrakt z wanilii oraz amaretto. Ucierając dalej na przemian dodawac mąkę i mleko.
2. Ciasto podzielić na 2 cześci. Do jednej dodać rozpuszczoną czekolade i wymieszać. Formę z kominkiem wysmarowac masłem i wysypać bułką tartą. Nakładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Piec w 180st. przez ok 75 minut lub do suchego patyczka.
3.Czekoladę rozpuścicć w kąpieli wodnej. Babkę ostudzić, ostrożnie wyjąć z formy i ozdobić. U mnie została polana czekoladą z orzechami, obsypana białymi perełkami cukrowymi i posypana cukrem pudrem.
Komentarze