Babka z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

łatwa w przygotowaniu, smaczna babka

  • 60 min

Składniki:


  • mąka pszenna 2 szklanki
    jajka 4 szt.
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    masło 3/4 kostki
    cukier 1i 1/4 szkl.
    czekolada gorzka 15 dag
    migdały w płatkach (100g)

Babka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0bye5h4 1. Masło utrzeć za pomocą miksera na pianę
  • 2. w osobnym naczyniu z żółtek i 1 szklanki cukru ukręcić kogel mogel
  • image-12ppdqv 3. białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklankę cukru
  • 4. masło połączyć kogel moglem i na przemian dodawać partiami pianę z białek i przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie ale dokładnie wymieszać
  • 5. okrągłą formę z kominkiem wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą
  • image-17s1l4k 6. do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto, za pomocą łyżki namoczonej w zimnej wodzie wyrównać jego powierzchnię, na górę ułożyć kostki czekolady, posypać migdałowymi płatkami i włożyć do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika, piec ok. 50 - 60 minut
  • 7. po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić go w foremce przez 5 minut, a następnie wyjąć na duży talerz a po 20 minutach przykryć pokrywką z tortownicy lub miską i pozostawić na noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy