Babka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć za pomocą miksera na pianę
2.w osobnym naczyniu z żółtek i 1 szklanki cukru ukręcić kogel mogel
3.białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklankę cukru
4.masło połączyć kogel moglem i na przemian dodawać partiami pianę z białek i przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie ale dokładnie wymieszać
5.okrągłą formę z kominkiem wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą
6.do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto, za pomocą łyżki namoczonej w zimnej wodzie wyrównać jego powierzchnię, na górę ułożyć kostki czekolady, posypać migdałowymi płatkami i włożyć do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika, piec ok. 50 - 60 minut
7.po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić go w foremce przez 5 minut, a następnie wyjąć na duży talerz a po 20 minutach przykryć pokrywką z tortownicy lub miską i pozostawić na noc.
Komentarze