Babka z białek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wykorzystałam białka, które zostały mi z innego ciasta.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    8 białek
    2 niepełne szklanki cukru( 2 razy po 3/4 szklanki)
    1 szklanka rozpuszczonej margaryny Kasi
    1 proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    rodzynki, suszone owoce goji

Babka z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1l8vdqc 1. Białka ubić na sztywna pianę.
  • image-0irbh5e 2. Wylać do miski kamionkowej, dodać cukier i ucierać wałkiem kokoło20 min.
  • image-184p3sf 3. Następnie wlać rozpuszczoną margarynę i ciepłe mleko, wymieszać, dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, rodzynki i owoce goji, wymieszać dokładnie. Przygotować 2 formy do babek o pojemności około2 l . Wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Gotowe ciasto rozlać do foremek. Piec w piekarniku 50 min w temperaturze 180 stopni.

Porady

Babkę można polukrować lub polać polewą.

Komentarze

Podobne przepisy