Babka z ajerkoniakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Babka z ajerkoniakiem - wilgotna, aromatyczna, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem ajerkoniaku. Na pewno posmakuje wszystkim, nie tylko wielbicielom tego trunku.

  • 60 min

Składniki:

  • 65 g mąki pszennej
    60 g mąki ziemniaczanej
    3 jajka
    120 g cukru pudru
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    1/2 szklanki ajerkoniaku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    lukier
    czekoladowe jajka w cukrowej polewie

Babka z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie - ciągle ucierając - stopniowo dolewamy olej, a potem ajerkoniak. Obydwie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy, tak aby powstało gładkie lejące się ciasto. Formę na babkę - użyłam formy z kominkiem o średnicy 16 cm i wysokości 11 cm - smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do formy przelewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Wystudzone ciasto polewamy gęstym lukrem i dekorujemy czekoladowymi jajkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy