Babka z ajerkoniakiem - wilgotna, aromatyczna, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem ajerkoniaku. Na pewno posmakuje wszystkim, nie tylko wielbicielom tego trunku.
60 min
Składniki:
65 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
3 jajka
120 g cukru pudru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki ajerkoniaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier
czekoladowe jajka w cukrowej polewie
Babka z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie - ciągle ucierając - stopniowo dolewamy olej, a potem ajerkoniak. Obydwie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy, tak aby powstało gładkie lejące się ciasto. Formę na babkę - użyłam formy z kominkiem o średnicy 16 cm i wysokości 11 cm - smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do formy przelewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Wystudzone ciasto polewamy gęstym lukrem i dekorujemy czekoladowymi jajkami.
Komentarze