Babka z adwokatem

4.5 (173 ocen)

  • 2 godz.

Babka ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, i zachwyca smakiem dzięki lekkiej nutce adwokatu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 6 jajek, 25 dag margaryny, 5 łyżek oleju,2 łyżki wody, 10 łyżek likieru Advocat, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier wanilinowy,
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka z adwokatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, olej, wodę oraz likier gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym na małym ogniu ok. 10 min. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Oddzielamy białka jaj od żółtek. Żółtka dodajemy do przestudzonej masy – mieszamy i później odlewamy ok. ½ szklanki na polewę. Do pozostałej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
  • 3. Białka ubijamy na sztywną pianę po czym łączymy je z masą delikatnie mieszając łyżką.
  • 4. Ciasto wlewamy do posmarowanej tłuszczem formy ( wąskiej na babkę) i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 C) i pieczemy ok. 60 min.
  • 5. Po wyjęciu babki z piekarnika i wystudzeniu smarujemy babkę polewą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować