babka wielkanocna Christophera Feldera

0 (0 ocen)

…babka składa się z ciasta biszkoptowego, kremu muślinowego zrobionego z kremu cukierniczego oraz kremu maślanego, nasączona jest syropem i udekorowana płatkami migdałowymi oraz rulonikami z białej czekolady.

Składniki:

  • ciasto:
    110 g mąki
    150 g cukru
    30 g mąki ziemniaczanej
    5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka drobno starta z cytryny

    syrop:
    120ml wody
    70g cukru
    20ml rumu lub innego alkoholu
    Wszystko zagotowujemy razem i odstawiamy

    krem cukierniczy:
    200ml mleka 3,2 %
    laska wanilii
    2 żółtka
    45g cukru
    20g mąki ziemniaczanej

    krem maślany:
    1 jajko
    100 g cukru
    50 g wody
    1 łyżeczka alkoholu – tego samego co w syropie
    125 masła miękkiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery

Babka wielkanocna christophera feldera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: Żółtka ucieramy z połową cukru do białości. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając resztę cukru.Do żółtek dodajemy przesiane mąki z proszkiem. Mieszamy ze skórką i z pianą. Ciasto pieczemy w foremce z kominem wysmarowanej masłem i wyspanej manną w 160°C przez około 20-25 minut.
  • 2. krem cukierniczy: Żółtka z cukrem, mąką i odrobiną mleka łączymy w misce. Resztę mleka wraz z przekrojoną wanilią zagotowujemy; ja wyskrobałam ziarenka i laski też wrzuciłam. Gdy mleko się gotuje wlewamy je na żółtka mieszamy, przelewamy całość do garnka i gotujemy do zgęstnienia cały czas ubijając krem trzepaczką.
  • 3. krem maślany: Zagotowujemy wodę z cukrem i gotujemy około 15 minut do czasu, aż syrop zacznie gęstnieć. Miksujemy jajko, dodajemy do niego powoli gorący syrop i cały czas miksujemy około 10 min. Następnie dodajemy po kawałeczku masło. Miksujemy aż powstanie lekki, puszysty krem.
    Połączenie obu kremów mikserem daje – Krem Muślinowy.
  • image-27ixfx3 4. Babkę przekrawamy na 2 lub 3 części. Nasączamy ją syropem. Przekładamy kremem. Całą babkę również pokrywamy kremem i przyklejamy lekko prażone na suchej patelni płatki migdałów.
  • 5. Ozdoba z białej czekolady: 100g białej czekolady roztapiamy na parze w 45°C. Wkładamy ją do rękawa cukierniczego i gdy osiągnie temperaturę 30°C wyciskamy na wyjętą z zamrażalnika blachę w formie cieniutkich pasków. Paski szybko zwijamy i układamy na wierzchu ciasta. Ozdabiamy całość jajeczkami przyklejamy je gdy czekolada jest jeszcze lekko ciepła by się trzymały.

Porady

Ja swoje ruloniki robiłam nieco inaczej; mianowicie wyciskałam na zimną blachę i wkładałam ją na 1-2 min do zamrażalnika. Wyjmowałam odklejałam nożem i na nożu przenosiłam na babkę, bo jak brałam w rękę to mi się topiły ; )

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka Wielkanocna

To może cię zainteresować