Babka wielkanocna

4.49 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem bibliotekarką i mamą dorosłych córek, które uwielbiają słodkości.Wielkanocną babkę z apetytem wcina także mój zięć.

Składniki:

  • ● 4 jajka
    ● szklanka cukru
    ● 1/2 szklanki oleju
    ● 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    ● szklanka mąki pszennej
    ● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1 op. cukru waniliowego
    ● 2 łyżki kakao
    ● cukier puder do dekoracji
    ● tłuszcz do smarowania
    ● bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem ucieramy
    mikserem na wysokich obrotach ok. 15 minut. Nie przerywając
    miksowania, powoli
    wlewamy olej. Zmniejszamy
    obroty i – ciągle miksując
    – stopniowo wsypujemy najpierw
    mąkę pszenną, potem
    ziemniaczaną, proszek do pieczenia
    oraz cukier waniliowy.
  • 2. Ciasto dzielimy na dwie części:
    jedną wlewamy do natłuszczonej
    i oprószonej bułką tartą
    formy na babkę, do drugiej
    wsypujemy kakao i chwilę miksujemy.
    Wylewamy na wierzch
    jasnego ciasta. Piekarnik rozgrzewamy
    do temperatury
    180 °C, wstawiamy babkę i pieczemy
    ok. 45 minut. Wyjmujemy,
    studzimy i posypujemy
    cukrem pudrem.

Porady

● Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. ● Mąkę ziemniaczaną i pszenną możemy wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. ● Babkę można udekorować polewą czekoladową lub lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować